Vandra

Vidunderliga utsikter och vilda får

Upplev den bohuslänska naturen genom öns vandringsleder. Dessa är tillsammans cirka 6 km långa och går fram längs klippiga stränder, vindskyddade skogsdungar och mäktiga berg. Utsikten över Marstrandsfjorden med Carlstens fästning i bakgrunden, Pater Noster och Åstol i väster är lika betagande som utsikten över Risön, Hättan och Hakefjorden i öster.

Farleden till Wallhamn och Stenungsund går alldeles söder om Dyrön, så chansen att få se stora fartyg passera bara något hundratal meter från dig är stor.  Är du botaniskt intresserad så lockar även mängder av rara växter. Du kan även ha turen att stöta på de vilda mufflonfåren som strövar fritt på ön.

Dyröleden i sin ursprungliga del är gulmarkerad och går runt ön från Nordhamnen till Sydhamnen i en västlig och en östlig del (på skyltar benämnda Dyrön V och Dyrön Ö). Senare har färdigställts ytterligare en led – blåmarkerad – som går diagonalt över ön från hamn till hamn (på skyltar benämnd Blå leden).

Ledernas början är markerade med tydliga skyltar. Inne på vandringsleden visar markeringar, halvmeterhöga stolpar och nödstolpar vägen. Längs den gulmarkerade leden finns även informationstavlor som ger dig en bild av platsen samt dess historia. Skyltarna är på svenska, engelsk och tyska. Det finns också bord med bänkar utplacerade på ett antal strategiska ställen där du kan fika eller bara sitta och njuta en stund.

I öster, där de gulmarkerade och blåmarkerade lederna möts, finns Grinnebergets utsiktsplats. Väl uppe hittar du en grillplats där det under kriget stod en luftvärnskanon. Strax intill finns ett stort bord med bänkar som rymmer 24 personer – utsikten är härlig. I väster finns också en utsiktsplats. Åsen, som är en meter högre än Grinneberget, erbjuder också den en magnifik utsikt samt bord med bänkar för trötta fötter och ben. Missa inte heller Dynes ravin mitt på ledens västra del. Längst nere i ravinen finns ett trädäck med bord och bänkar, perfekt för fika med utsikt över Åstol.

Om du väljer att vandra Blå leden från Sydhamnen mot Nordhamnen passerar du snart den s k minstationen, som utgör rester av den militära anläggning som fanns på ön under andra världskriget. Här finns ett bord med bänkar. En härlig fikaplats med strålande utsikt! Och i stigens senare del har du en lika anslående utsikt från bergknallen ”Dyrögubben”.

Lederna är delvis bergiga och kan vara hala om det regnat, så du behöver friska ben och ordentliga skor eller kängor. Trappor, broar och räcken förenklar dock vandringen på de svåra ställena. Gula leden är 5 km lång runt hela ön, men det finns 6 ingångar/utgångar så du kan välja kortare väg. Blå leden är 1,5 km lång med möjlighet att kliva av eller på ungefär på mitten. Det tar cirka 75 minuter att gå snabbt runt ön (Gula leden) och cirka 60 minuter att gå över ön diagonalt (Blå leden), men du får lägga till tid för att fika, läsa informationstavlorna eller att bara stå still och njuta av utsikten.

Skrivet om Dyröleden

Ledens historia

Dyröleden ägs och underhålls av Dyröns Samhällsförening. Den byggdes av ett gäng pensionärer, helt ideellt, under åren 2000–2008. Pensionärerna har burit ut 50 ton brädor i bergen för att bygga trapporna och broarna, ett fantastiskt arbete. EU, Mål 2 Öarna, bekostade allt material men underhållet står föreningen för.

Öppna karta i Google Maps