Mufflonfår

Håll utkik efter mufflon

Många är de som förvånats när de under sina vandringar runt ön plötsligt stött på vilda får vilka likt bergsgetter tar sig upp för bergsbranterna. Det är öns inplanterade mufflonfår.

Mufflonfår är en vild fårart som troligen är tamfårets förfader. Det finns en rad olika underarter. Förutom orientalisk mufflon (Ovis orientalis orientalis) finns bland annat europeisk mufflon (Ovis orientalis musimon), isolerat på Sardinien och Korsika. Det bor cirka 50 – 60 stycken på Dyrön som lever fritt bland skog och berg.

Mufflonfåret har rödbrun päls med ett mörkare streck och en ljusare sadelformad teckning över ryggen och ljus undersida på buken. Baggarna har böjda horn som kan bli upp till 65 centimeter långa. En del tackor kan också ha horn, som i så fall blir betydligt kortare, men de flesta saknar dem. Baggarna är större än tackorna, med en mankhöjd på omkring 90 centimeter, kroppslängd upp till 130 centimeter och vikt på omkring 50 kilogram. Vikten för tackorna är omkring 35 kilogram.

Mufflonfåret härstammar från sydvästra Asien och fanns ursprungligen i de områden som idag utgör länderna Armenien, Azerbajdzjan, Indien, Iran, Kazakstan, Oman, Pakistan, Tadzjikistan, Turkiet, Turkmenistan och Uzbekistan. I förhistorisk tid kan utbredningsområdet ha nått så långt västerut som till Balkan.

Habitatet utgörs av buskmark och skogar. Mufflonfåret har också av människan införts till många andra länder, där det ibland förvildat sig och etablerat vilda stammar, särskilt i Europa.

Detta gäller till exempel de europeiska mufflonfåren på Sardinien och Korsika, vilka man först trodde var en rest av ett större bestånd som var spritt i Europa i förhistorisk tid. Men lämningar av mufflon har inte hittats på det omgivande fastlandet närmare än på Balkan, och inte heller på de båda öarna innan yngre stenålder. Därför anses det numera för troligt, att den europeiska mufflon i själva verket är en tidig variant av tamfår som stenåldersmänniskan förde med sig till öarna, och som härstammar österifrån.

I Sverige är mufflon infört och hålls sedan 1930-talet dels i hägn, lever dels fritt på västkusten och i Sörmland.

Källa: Wikipedia Mufflonfår